Thuiskomen bij jezelf

Hulp bij eetproblemen

Eten speelt een belangrijke rol in ons leven. Logisch, want zonder eten functioneren we niet. Bovendien is eten voor veel mensen ook iets om van te genieten. Maar soms kun je een moeizame relatie ontwikkelen met eten. Zo erg, dat het je dagelijkse leven op een slechte manier beïnvloedt. Je kunt dan een eetprobleem ontwikkelen.

Wanneer heb je een eetprobleem?

Merk je dat je steeds meer bezig bent met eten, of juist met niet eten? Bijvoorbeeld doordat je stress hebt, omdat je steeds calorieën telt? Heb je vaak eetbuien, of eet je soms helemaal niet? Dat zijn allemaal aanwijzingen dat je misschien een eetprobleem hebt. Een eetprobleem kan zich verder ontwikkelen tot een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia.

Kenmerken van een eetprobleem

Een eetprobleem kan zich op allerlei manieren uiten. Een paar veel voorkomende kenmerken zijn:

Eetbuien

Je eet in korte tijd heel veel voedsel. Meestal is dat eten met veel calorieën, zoals chips, chocola, koekjes, snacks etc.

Emotie-eten

De naam zegt het al, je gaat bij bepaalde emoties eten. Dat doe je om invloed te hebben op die emotie. Als je verdrietig bent, ga je bijvoorbeeld eten omdat je denkt dat je daar weer blij van wordt.

Stress eten

Stress kost veel energie, dus het is niet gek dat je hierdoor trek krijgt. Maar als je hierdoor te veel gaat eten is er wel sprake van een probleem. Vooral wanneer je bij elk teken van stress wilt gaan eten.

Voor al deze kenmerken geldt: wanneer het af en toe voorkomt, hoeft er geen sprake te zijn van een eetprobleem.
Twijfel je en denk je dat je een eetprobleem hebt? Vraag dan gerust een gratis kennismakingsgesprek aan.

Zo krijg je weer een goede relatie met eten

Door op tijd te werken aan je eetprobleem kun je voorkomen dat je een eetstoornis ontwikkelt. Met behulp van integratieve psychotherapie word je je bewust van je gedachten en emoties die je relatie met eten verstoren. Deze leiden vaak tot problemen zoals emotie-eten, of eetbuien. Behandeling gebeurt helemaal naar jouw behoefte en in het door jou gewenste tempo.

Daarbij werk ik volgens de wetenschappelijk succesvol bewezen methodes ‘Uit de ban van emotie-eten’ en ‘Mindful afvallen’. Hiermee help ik je om je relatie met eten ook echt blijvend te veranderen en weer prettig te maken.

Geen dieet of pillen dus, maar een duurzame oplossing die je relatie met eten weer in evenwicht brengt. De begeleiding bij eetproblemen kan soms kort duren en andere keren wat langer nodig zijn. Tijdens een telefonische kennismaking en de intake geef ik je graag meer informatie over de te verwachten duur van een traject en haalbare doelen.